Tartu linnavalitsus on alustanud ettevalmistusi, et kahe linna spordihoone – A. Le Coq Sport spordimaja ning Variku spordihoone baasil olla ulatuslikus kriisiolukorras ja elutähtsate teenuste häirete või katkestuste korral valmis kriisiinfokeskuste avamiseks. Mõlemasse hoonesse on tänaseks paigaldatud ka generaatorid.

Tartu linnapea ja linnavalitsuse kriisimeeskonna juhi Urmas Klaasi sõnul on kriisiinfokeskuste loomine väga vajalik osa kriisideks valmistumisel. “Sõda Ukrainas on meile näidanud, et lisaks varjumiskohtadele on äärmiselt tähtis, et kriisi ajal oleks elanikele tagatud kindlustunne. Mõlemale poole jõge loodavate kriisiinfokeskuste näol loome tartlastele pidepunktid, kust kriisi korral abile võib loota,” ütles Klaas.

Kriisiinfokeskused on eelkõige mõeldud olukordadeks, kui linna peaks tabama ulatuslik ja pikaajaline elektrikatkestus, joogivee- ja kanalisatsiooni katkestus või kaugkütte katkestus.

Mõlemasse spordihoonesse tänaseks paigaldatud generaatorid võimaldavad hoonel täismahus toimida ka siis, kui elektrit ei ole. Kriisiinfokeskustes saavad ulatuslikus kriisiolukorras tartlased eelkõige infot, laadida mobiiltelefone ja muid väiksemaid elektroonilisi seadmeid, joogivett, abi ja nõu, et tekkinud olukorras paremini hakkama saada ning vajadusel pesta ja lühiajaliselt ka ööbida.

Kriisiinfokeskuste loomine on osa laiemast elanikkonnakaitse arendamisest. Kriisiinfokeskuste eesmärk on tagada kohapeal esmaste ja eluks vajalike teenuste kättesaadavus ning inimeste teavitamine ja toimetulek. A. Le Coq spordimaja ning Variku spordihoone on planeeritud ka ulatusliku evakuatsiooni kohtadeks olukordades, mil suurel hulgal inimestel on ohtlik oma kodudes viibida ning keda tuleb ümber paigutada ohustatud alast ohutusse asukohta.