Tänavune Tartu Võimlemispidu on järjekorras juba kümnes, ning sellega tähistatakse ka Tartumaa Spordiliidu 90.juubelit. Suurejooneline võimlemisgala toimub teisipäeval, 7. juunil kell 19 Tartu laululaval.

Kõik on uus, kuid siiski vanamoodi – nii kõlavad Tõnis Mägi kaunid lauluread. Sarnased tunded valdasid Tartu Võimlemispeo korraldusmeeskonda, kui asuti ette valmistama järjekordset võimlemispidu. Maailm me ümber on uus, aga oma inimesed ikka vanamoodi armsad. Viimaste aastate elukorraldus on uus ja keeruline, ent harrastusvõimlejate tegutsemislust ikka sama. “Paar vahepealset aastat olid keerulised, kuid suutsime võimlemispidusid siiski virtuaalsel teel publikuni tuua. Seda enam on on suur rõõm tulla erinäoliste võimlemist ja liikumist ülistavate kavadega taas rohkearvulise publiku ette” sõnas X Tartu Võimlemispeo ning ühtlasi ka kõikide varasemate aastate võimlemispidude pealavastaja Sirje Eomõis.

Ajaookeanis on see küll märkamatu piisk, ent asjaosaliste jaoks märgilise tähendusega sündmus. Selle pisikese juubeli taga on suure südame ja hingega inimesed ning aastakümnete pikkune töö. Võimlemispeo taaselustaja ja pealavastaja Sirje Eomõis on treeneriametit pidanud üle viiekümne aasta.  Võimlemisklubi “Rütmika” tähistas paar aastat tagasi 30ndat juubelit. Sestap leitigi, et on paras aeg teha ajamasinaga üks sõit. Vaadata mis oli kunagi ja mis on nüüd. Kes teab, ehk õnnestub näha ka seda, mis ees.

Seda rõõmsat sündmust ei toimuks, kui poleks osalejaid. On imetlusväärne kui paljud neist on kaasa löönud juba esimesest võimlemispeost peale. Võimlejate sära silmis ja tegutsemislust hinges aina kasvab. Võimlemispeol lööb sel korral kaasa paartuhat särasilmset inimest – särtsakatest väikelastest karismaatiliste kõrgeealisteni. Mõned võimlejad on mõnekuused beebid ja osade eluiga ületab lausa 75 eluaasta piiri. “Tänavusel peol teevad kaasa võimlejad üle kogu Lõuna-Eesti, aga ka Lääne-Virumaalt ning Pärnust on päris mitmed rühmad tulemas. Lisaks on meil külalised võimlemisklubist Janika, Laulupesa Laulustuudiost ja võimlemisklubi Akros teeb väga ägeda etteaste koos National Danish Performance Teamiga, kes omakorda annab peale võimlemispidu järgmisel päeval suurejoonelise võimlemisetenduse A.Le Coq Sport spordimajas” rääkis peo projektijuht Ebe Kalja.

Suurejooneline võimlemispidu saab publiku jaoks toimuma uues peopaigas – Tartu laululaval. Pidu saab alguse kell 19 ning lisaks uutele kavadele tulevad peol taasesitusele 7 varasemate aastate jooksul publikule kõige enam meeldinud võimlemiskava, mis valiti välja hääletuse tulemusena.

Etenduse vahetekstid koostasid Lauri Räpp ja Anne-Mai Tehavi.

X Tartu Võimlemispeo pealavastaja on Sirje Eomõis, projektijuht Ebe Kalja ning peo juht Kaie Anderson.

Piletid on müügil https://fienta.com/et/ajamasin-tartu-x-voimlemispidu ja etenduse päeval kohapeal Tartu laululava väravates.